Tudta-e, hogy amikor sót vesz nem sót kap?
Ugye még az általános iskolában tanultuk kémia órán, hogy a konyhasó kémiai képlete: NaCl azaz Nátrium-Klorid.
Sajnos manapság Magyarországon a kiskereskedelemben kapható sók túlnyomó részének a NaCl tartama csak 20 - 40 % -ra tehető. Akkor mit tesz ki a többi fennmaradó rész? Kérdezzük jogosan.
Akármilyen hihetetlen is de a fennmaradó nagyobb rész KÁLIUM-KLORID-dal van "pótolva". Vagyis a jóhiszeműen megvásárolt konyhasónk már csak nyomokban az mint aminek azt eladják nekünk.
Szóval amikor sózunk, a több tÍzezer éve használt és bevált, az emberi szervezetnek elengedhetetlenül szükséges rendes igazis, tiszta konyhasó(NaCl) helyett Kálium-kloridot viszünk be a szervezetbe.
A kálium-klorid Íze szinte megegyezik az igazi NaCl-ével. Csak az előbbi egy kicsit intenzÍvebb, gyorsabban kell rá innunk, még "sósabbnak" éljük meg.
Csak, hogy az emberi szervezetben a Nátrium/Kálium arány az 30/1.
Magyarul 30-szor több nátriumra van szükségünk mint káliumra.
De ha folyamatosan ilyen sókat fogyasztunk akkor ez az arány igen gyorsan felborul.
És ha ez megtörténik akkor kezdődnek el, alakulnak ki a betegségek.
Szóval akkor veszélyes ránk nézve a kálium-klorid-os só?
A válasz sajnos IGEN! Mivel az már nem tiszta Nátrium-Klorid!
A Kálium-Klorid rövidtávú túladagolásának a tünetei a következők:
Majd ha hosszabb távon fogyasztunk ilyen káliumos sókat akkor a tünetek lehetnek a következők: